مراحل ساخت ساختمان به زبان ساده

مراحل ساخت ساختمان
مراحل ساخت ساختمان
بنر cta مشاوره پارسلند

اغلب وقتی به فرایند ساخت و ساز فکر می‌کنیم، ماشین آلات بزرگ در حال گودبرداری یا کارگران در حال ساخت، به ذهنمان می‌آید. اما برای رسیدن به این مرحله نیاز به برنامه ریزی و کار گروهی است. ممکن است بسیاری از مراحل ساخت ساختمان کمتر آشکار باشند اما به اندازه دیگر مراحل مهم هستند. ممکن است مشخصات و کاربری ساختمان و ترتیب مراحل ساخت ساختمان از پروژه‌ای به پروژه دیگر متفاوت باشد، اما مراحل کلی عملیات در هر پروژه ساختمانی ثابت است. فرایند ساخت و ساز شامل مراحل و پیچیدگی‌های بسیاری است. در واقع تفاوتی ندارد قصد ساخت یک مجتمع تجاری را دارید یا برای ساخت خانه خود برنامه‌ریزی می‌کنید، فرایند ساخت ساختمان از یک سری مراحل تخصصی و مهندسی تشکیل شده است. رعایت اصول و قواعد ایمنی و مهندسی در انجام مراحل ساخت ساختمان موجب اطمینان از ایمنی کارگران ساختمانی، کارمندان و مشتریان خواهد شد. ساختن ساختمان‌ها با هر نوع کاربری مورد نظر، یک فرایند بسیار تخصصی است. در این فرایند توجه به جزئیات بسیار تعیین کننده و حائز اهمیت است. سوال اصلی این است که مراحل ساخت ساختمان چیست؟ برای انجام صحیح هر یک از مراحل ساخت ساختمان چه باید کرد؟ در این مقاله از سری مقالات پارسلند، سعی شده است اطلاعات دقیقی در خصوص مراحل ساخت ساختمان در اختیار شما قرار داده شود.

10 مرحله‌ اصلی در ساخت ساختمان

در این مقاله 10 مورد از مهم‌ترین مراحل ساخت ساختمان جدید بررسی داده شده است. هدف ما این است که به شما درک بهتری از مراحل ساخت و ساز ارائه دهیم.

این قسمت از مقاله را با یک سوال مهم و اساسی شروع می‌کنیم: نکته مهم در مورد فرایند ساخت و ساز چیست؟ پاسخ اما بسیار ساده است. همه چیز به داشتن یک برنامه‌ی دقیق و اجرای آن به بهترین نحو خلاصه می‌شود. فرایند ساخت و ساز ساختمان، یک فرایند پیچیده است. این پروسه، از طرح ایده و طراحی ساختمان گرفته تا نازک کاری و پروسه‌های پس از ساخت، شامل مراحل مختلفی می‌شود.

برای انجام صحیح و بدون مشکل کلیه‌ی مراحل ساخت ساختمان، استفاده از یک جدول زمانی دقیق الزامی به نظر می‌رسد. با استفاده از یک برنامه زمان‌بندی صحیح و قابل اجرا، شما در استفاده و سازماندهی پیمانکاران، به کارگیری تجهیزات، مدیریت سایت ساختمان و تامین نیازها و خواسته‌های کارفرما، عملکرد بهتری ارائه خواهید داد.

10 مرحله‌ اصلی در ساخت ساختمان

فرقی نمی‌کند ساختمان تجاری است یا مسکونی، در مراحل ساخت و ساز ساختمان استفاده از تجربه شرکت‌های ساختمانی در بهبود کیفی نتیجه کار بسیار موثر خواهد بود. شرکت ساختمانی پارسلند یک شرکت خوشنام در حوزه ساخت و ساز است. شرکت ساختمانی پارسلند با بهره‌مندی از گروه‌ها و واحدهای تخصصی، در تمامی حوزه‌های ساختمانی همراه شما است.

در این مقاله سعی شده است تا روند ساخت و ساز ساختمان از ابتدا تا انتها مورد بررسی قرار گیرد. اما مراحل ساخت ساختمان، شامل چه مواردی است؟ در هر مرحله چه کارهایی باید انجام داد؟ در ادامه‌ی این بخش با بررسی پاسخ این سوالات همراه ما باشید.

به طور کلی مهم‌ترین مراحل ساخت و ساز را می‌توان به صورت زیر بیان کرد:

1 . ارائه‌ی ایده ساختمان، برنامه‌ ریزی و توسعه

2 . طراحی ساختمان  

3 . اخذ مجوزات ساخت و ساز

4 . فرایند پیش ساخت

5 . تامین تدارکات  

6 . اجرای پروسه‌ی اصلی ساخت و ساز  

7 . اجرای تاسیسات برقی و مکانیکی

8 . فرایند نازک کاری داخلی و خارجی

9 . محوطه سازی

10.  بازرسی و پایان ساخت

در ادامه مقاله با بررسی هر یک از این موارد همراه ما باشید.

همانطور که گفته شد مراحل ساخت و ساز ساختمان شامل فرایندهای تخصصی و گاهی بسیار پیچیده‌ای است. به همین دلیل بسیاری از افراد با ترس و اضطراب شروع به ساخت و ساز می‌کنند. شرکت ساختمانی فرداسازان سرزمین پارس (پارسلند) با استفاده از متخصصین با دانش و تجربه بالا در زمینه ساخت و ساز، در تمامی مراحل انجام یک پروژه ساختمانی همراه شما خواهد بود.

شرکت ساختمانی پارسلند در حوزه ساخت و ساز خدمات بی نظیری ارائه می‌نماید. برخی از مهم‌ترین این خدمات عبارتند از:

1 . خدمات ویژه اخذ مجوزات ساختمانی

2 . بازسازی و نوسازی ساختمان

3 . طراحی و معماری

4 . کلیه مراحل ساختمان سازی

5 . مدیریت مالی پروژه ساختمانی

 1. برنامه‌ریزی و توسعه

برنامه‌ریزی و توسعه
برنامه‌ریزی و توسعه

برنامه ریزی و توسعه، به نوعی تعیین مفهوم پروژه بوده و نخستین گام در مراحل ساخت ساختمان است. این مورد با طرح ایده و تصمیم ساخت ساختمان در ذهن مشتری آغاز می‌شود. ممکن است شما به فکر ساخت یک خانه ویلایی باشید و یا به بازسازی آپارتمان خود فکر می‌کنید، این دقیقا مرحله اول ساخت ساختمان است. این مرحله از ایده‌های سیال شما شکل می‌گیرد. ایده‌هایی که با استفاده از آن شالوده‌ی فرایند ساخت و ساز ایجاد می‌شود.

در این مرحله مواردی نظیر مکان ساخت و ساز، ارائه‌ی طرح‌های اولیه ساختمان، انتخاب سبک معماری و پیمانکاران و نیروی انسانی متخصص مناسب، انجام می‌شود. به همین دلیل انتخاب یک شرکت ساختمانی در مدیریت و اجرای اصولی این موارد بسیار تاثیرگذار است.

2 . طراحی ساختمان

دومین گام از مراحل ساخت ساختمان، طراحی است. اما این مرحله شامل چه فرایندهایی است؟ فرایند طراحی جایی است که رویاهای مشتری به واقعیت تبدیل می‌شود. مهم‌ترین مواردی که در پروسه طراحی ساختمان انجام می‌شود به صورت زیر است:

1 . طرح کلی ساختمان

2 . سبک معماری ساختمان

3 . طراحی راه‌های ارتباطی

4 .  ابعاد و چیدمان قسمت‌های مختلف پلان ساختمان

5 . تعیین محدودیت‌های پروژه

طراحی ساختمان
طراحی ساختمان

3 . اخذ مجوزهای ساخت و ساز

یکی از مهم‌ترین مراحل ساخت ساختمان، اخذ مجوزات و طی کردن مراحل قانونی است. این مرحله دغدغه‌ی بسیاری از متقاضیان ساخت و ساز محسوب می‌شود. به طور قانونی و اصولی برای شروع پروژه ساخت و ساز خود باید از شهرداری و سایر نهادهای خدماتی مجوز کسب کنید. طبق قانون اگر مجوز‌های لازم ساختمانی را کسب نکرده باشید، پروژه شما ممکن است بعدا به حالت تعلیق در آمده و یا مجبور به پرداخت جریمه شوید. همچنین بیمه ساختمان، بخش مهم دیگری از عملیات ساخت و ساز است که نقش حفاظتی از فعالیت شما و پیمانکارتان را ایفا می‌کند.

اخذ مجوزهای ساخت و ساز
اخذ مجوزهای ساخت و ساز

بعد از انتخاب مکان مناسب برای ساخت خانه و بررسی دقیق شرایط آن نوبت به دریافت مجوز ساخت می‌رسد. این مرحله در واقع اولین مرحله از اقدامات مربوط به ساخت ساختمان است. در این گام، باید نسبت به دریافت پروانه ساخت و سایر مجوزهای لازم برای ساخت اقدام نمایید. شرکت ساختمانی پارسلند خدمات ویژه‌ای در حوزه اخذ مجوزات ساختمانی ارائه می‌کند. برای دریافت مشاوره و اطلاعات بیشتر با کارشناسان پارسلند تماس بگیرید.

پروسه اخذ مجوزهای ساخت و ساز در مراحل ساخت ساختمان شامل فعالیت‌های زیر می‌شود:

1 . ارائه مدارک ملک و مالکیت و تسویه حساب عوارض شهرداری

2 . بررسی ملک و تعیین محدوده ساخت و ساز

3 . ارائه مدارکی برای اثبات تطابق ملک با طرح‌های تفصیلی و شهری

4 . تعیین میزان عقب‌نشینی ملک

5 . ارائه نقشه ساختمان به پیمانکار

6 . طراحی نقشه توسط مهندسین معمار

7 . بررسی نقشه و رفع ایرادات احتمالی

8 . پرداخت عوارض ساختمانی

9 . پرداخت هزینه تراکم

10. اخذ مجوز ساخت

4 . فرایند پیش ساخت

فرایند پیش ساخت
فرایند پیش ساخت

پس از اخذ مجوزات ساخت، چهارمین مرحله در مراحل ساخت و ساز انجام فرایند پیش ساخت است. پروسه پیش ساخت در حقیقت بررسی و تعیین پیش‌نیازهای ساختمانی لازم برای انجام مراحل دیگر است. این مرحله به نوعی پیش نیاز اصلی پروسه عملی ساختمان سازی است.

فرایند پیش ساخت شامل برنامه ریزی قبل از ساخت، شناسایی محدودیت‌های بالقوه، برنامه ریزی و زمان بندی نحوه اجرا، محدوده پروژه، برآورد هزینه و تجزیه و تحلیل نیازهای پروژه است. منظور از نیازهای پروژه، تعیین نیروی انسانی و مصالح ساختمانی مورد نیاز پروژه است. کیفیت فرایند پیش ساخت به مشتری در تصمیم گیری‌های کلان کمک می‌کند. طی این مرحله و با بررسی و تعیین بودجه مورد نیاز، قابلیت اجرای پروژه تعیین می‌شود. پس از بررسی‌های انجام شده اگر پیمانکار و کارفرما توافق کنند که پروژه قابل اجرا است، پیمانکار هزینه و زمان‌بندی پروژه ساخت و ساز را در اختیار کارفرما قرار می‌دهد.

نکته مهم در این مرحله این است که مرحله پیش از ساخت باید به تیم اجرایی یک طرح کلی واضح ارائه نماید. این طرح به پیمانکار در انجام درست وظایف محوله کمک می‌کند. همچنین امکان بررسی ریز فعالیت‌ها و هزینه‌ها را برای کارفرما فراهم می‌کند. در مرحله پیش ساخت بهتر است موارد زیر پوشش داده شود:

1 . جلسه اولیه برای بحث در مورد پروژه

2 . برنامه ریزی طراحی

3 . برآورد هزینه‌ها و ارائه راهکارهای صرفه جویی در هزینه

4 . مدیریت محدوده پروژه

5 . شناسایی مشکلات احتمالی و طرح راه‌حل‌ها

6 . تعیین موارد مهندسی پروژه

7 . انتخاب سایت پروژه و امکان سنجی ساخت

8 . ارزیابی وضعیت خاک در محل

9 . بررسی امکانات موجود

10. تعیین تجهیزات مورد نیاز

11. بررسی موارد زیست محیطی (برای سازگاری با محیط زیست)

5 . تامین تدارکات

تامین مصالح و تجهیزات ساختمانی یک جنبه حیاتی از مراحل ساخت و ساز است. این موضوع به دلیل کنترل نیازها و تسریع روند پیشرفت پروژه بسیار حائز اهمیت است. نکته جالب توجه این است که پیمانکاران باید مصالح و ابزار آلاتی را سفارش دهند که هم با اهداف مشتری و هم با اهداف اجرای پروژه هماهنگ باشد. به همین دلیل ممکن است در یک پروژه ساختمانی، یک تیم تدارکات، یا یک یا چند خریدار ساختمانی،  مسئول تامین‌ تدارکات باشند.

این افراد معمولاً برای پیمانکار اصلی کار می‌کنند. اگر چه ممکن است در پروژه‌های بزرگ تامین نیازهای پیمانکاران فرعی پروژه نیز به عهده این افراد باشد. این موضوع مدیریت تدارکات پروژه را تسهیل می‌کند و در نتیجه مدیریت مالی پروژه ساختمانی آسان‌تر می‌شود.

6 . اجرای پروسه‌ی اصلی ساخت و ساز

تا این مرحله از مراحل ساخت‌وساز تمامی پیش‌نیازهای ممکن جهت شروع فرایند اصلی ساخت‌وساز آماده شده است. در واقع اکنون زمان ساختن از صفر است، زمانی که زمینی خالی به یک ساختمان تبدیل می‌شود. در مرحله ششم فرایند اصلی ساخت‌وساز با گودبرداری، خاک‌برداری، پیاده‌‍ سازی پایه و فونداسیون ساختمان آغاز می‌شود. در گام ابتدایی این مرحله از بین 3 نوع اسکلت‌بندی فلزی، بتنی و چوبی یک مورد برای اجرا انتخاب می‌شود. سپس قسمت‌های مختلف پلان ساختمان ساخته می‌شوند. در حقیقت در این گام کلیه موارد سفت‌کاری ساختمان به اتمام می‌رسد.

قبل از شروع ساخت‌وساز طی یک جلسه وضعیت انجام کلیه مراحل قبل بررسی و پیمانکار اصلی کنترل پروژه را به دست می‌گیرد. وظیفه پیمانکار اصلی مدیریت منابع، نظارت بر اسناد و روند پیشرفت پروژه است. از طرفی تیم طراحی پروژه وظیفه کنترل کیفیت و تطبیق پیاده‌سازی و نقشه مصوب را بر عهده دارد. در حقیقت این تیم با بررسی‌های مداوم سعی دارد، روند پیشرفت پروژه را با نقشه و پلان تایید شده تطبیق دهد. این تیم همچنین درخواست‌های تعویض و تغییر طراحی و معماری را بررسی می‌کند.

در طول پیشرفت پروژه هر تیمی برنامه عملیاتی خاصی دارد. این برنامه‌ها با توجه به نقش هر تیم متفاوت خواهد بود. رعایت سلسله مراتب انجام کار و مدیریت زمانی کارها در این پروسه بسیار حائز اهمیت است. چرا که اجرای ضعیف در این مرحله باعث ایجاد موانع بسیاری در تکمیل پروژه خواهد شد.

اجرای پروسه‌ی اصلی ساخت و ساز
اجرای پروسه‌ی اصلی ساخت و ساز

مهم‌ترین موارد این مرحله به صورت زیر است:

* ساخت اسکلت ساختمان

* نصب ستون‌ها

* کف سازی

* دیوار کشی

* سقف سازی

* جانمایی و نصب درب و پنجره

* عایق کاری

7 . اجرای تاسیسات برقی و مکانیکی

اجرای تاسیسات برقی و مکانیکی
اجرای تاسیسات برقی و مکانیکی

در محله هفتم از مراحل ساخت و ساز و پس از تکمیل زیر ساخت‌های سازه، فرایند جانمایی و نصب تاسیسات مکانیکی و برقی قسمت‌های مختلف ساختمان، انجام می‌شود. در این مرحله انشعابات برق، برق رسانی و نصب کلید و پریز انجام می‌شود. همچنین در این گام نصب تاسیسات مکانیکی نظیر دوش‌ها، سینک‌ها و لوله‌کشی‌های آب و گاز به اتمام می‌رسد. اجرای تاسیسات برقی و مکانیکی به همین موارد ختم نشده و نصب سیستم‌های سرمایشی، گرمایشی، سیستم‌های خدماتی آشپزخانه نظیر هود، نصب کابینت و پیشخوان آشپزخانه و مانند آن نیز در این بخش انجام خواهد شد.

8 . فرایند نازک کاری داخلی و خارجی

در مرحله هشتم از فرایند ساختمان سازی به نازک کاری، طراحی دکوراسیون و نمای داخلی و خارجی پرداخته خواهد شد. طی این پروسه موارد بسیاری انجام شده و به نوعی ساختمان برای زندگی یا کار آماده خواهد شد. اما مهم‌ترین موارد این گام از مراحل ساخت ساختمان چیست؟ به طور خلاصه موارد زیر را می‌توان قابل توجه ترین فرایندهای گام هشتم دانست. مواردی که بیشترین هزینه را در بین مراحل ساختمان به خود اختصاص داده‌اند:

فرایند نازک کاری داخلی و خارجی
فرایند نازک کاری داخلی و خارجی

1 .  اجرای گچ کاری

2 . سفید کاری

3 . اجرای قرنیز

4 . اجرای کاشی، سرامیک و سنگ قسمت‌های مختلف خانه

5 . کناف کاری

6 . اجرای معماری دکوراسیون داخلی

7 . نصب المان‌های طراحی نظیر کتابخانه و باکس تلویزیون

8 . رنگ آمیزی و پوشش دیوار

9 . اجرای نمای خارجی ساختمان

10. اجرای سقف و دیوار کاذب

9 . محوطه سازی

محوطه سازی
محوطه سازی

در نهایت محوطه سازی آخرین پروسه عملی در مراحل ساخت ساختمان است. با گسترش زندگی شهری و افزایش روز افزون ساخت و ساز و تاثیر آن بر کاهش فضای سبز، اهمیت محوطه سازی به طور چشم‌گیری افزایش یافته است. به همین دلیل محوطه سازی یکی از مهم‌ترین المان‌های زیبایی ساختمان و یکی از مهم‌ترین مراحل ساخت ساختمان به شمار می‌رود. در واقع جهت ایجاد جلوه‌ای بهتر و زیباتر برای ساختمان ساخته شده می‌توان از محوطه سازی استفاده کرد. به طور معمول از فضای سبز برای ساخت محوطه ساختمان استفاده می‌شود. در این پروسه توجه به موارد زیر الزامی است:

* توجه به مسیرهای دسترسی

* نوع سازه مورد استفاده

* هارمونی معماری محوطه

* نورپردازی

* کف سازی مناسب

10.  بازرسی و پایان ساخت

تا این بخش از مراحل ساخت ساختمان، فرایند ساخت به پایان رسیده است. اما هنوز یک مرحله دیگر باید انجام شود. پس از اتمام ساخت ساختمان، بازرسی و وارسی موارد انجام شده جهت تحویل ساختمان الزامی است. در این گام پیمانکار ساختمان با استفاده از فهرست وارسی، قسمت‌های مختلف ساخت و ساز را بررسی و لیست نواقص و کارهای باقیمانده را تهیه می‌کند. پس از رفع تمامی موارد، باید نسبت به تشکیل پرونده و اخذ پایان کار ساختمان اقدام نمایید.

بازرسی و پایان ساخت ساختمان
بازرسی و پایان ساخت ساختمان

7 مورد از مهم‌ترین عملیات‌های این مرحله به صورت زیر است:

1 . تشکیل پرونده در شهرداری

2 . پرداخت عوارض نوسازی

3 . اخذ پایان کار

4 . بررسی و تعیین تخلف

5 . اخذ تاییدیه‌های ایمنی ساختمان

6 . اخذ سند و تفکیک سند واحدها (برای واحدهای آپارتمانی)

7 . اخذ تایدیه انشعابات آب، برق و گاز

شرکت ساختمان پارسلند با اطلاع از آخرین قوانین و مقررات حوزه ساخت و ساز کشور، خدمات بسیار خوبی در این زمینه به شما ارائه خواهد نمود. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان پارسلند تماس بگیرید.

شرکت ساختمانی پارسلند

شرکت ساختمانی پارسلند
شرکت ساختمانی پارسلند

در تمامی مراحل 10گانه ساخت ساختمان، استفاده از اصول ایمنی – مهندسی و آشنایی با قوانین و مقررات، برای کنترل کیفی پروژه الزامی است. واگذاری مدیریت و اجرای مراحل ساخت ساختمان به یک شرکت ساختمانی معتبر، یک راهکار بسیار مناسب برای جلوگیری از خطرات احتمالی است. شرکت ساختمانی پارسلند با سال‌ها تجربه و رزومه‌ی بسیار خوب در حوزه ساخت و ساز، خدمات ارزنده‌ای در اختیار شما قرار خواهد داد.

برخی از مهم‌ترین خدمات شرکت ساختمانی پارسلند:

1 . کلیه خدمات قانونی و اخذ مجوزات ساخت ساختمان

2 . نوسازی و بازسازی

3 . سفت کاری و نازک کاری

4 . طراحی و معماری

5 . اسکلت بندی ساختمان

6 . خدمات دکوراسیون داخلی

7 . اجرای نمای ساختمان

8 . مشارکت در ساخت

9 . همکاری در فروش 10. مشاوره ساخت و ساز، سرمایه‌گذاری و فروش

نویسنده: سید مهدی عدنانی ساداتی

بنر cta مشاوره پارسلند
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.