انواع دیوارها در ساختمان

انواع دیوار ساختمانی

ساختمان‌ها از اجزاء مختلفی تشکیل شده‌اند در این میان دیوار عنصری است که به طراحی ساختمان مفهوم می‌بخشد و ایمنی ساختمان را تا حدودی تضمین می‌کند. به طور کلی انواع دیوارها در ساختمان به دو نوع دیوار بیرونی و دیوار داخلی تقسیم می‌شوند. دیوارهای بیرونی به عنوان محافظ از خانه سرپناه می‌سازد و دیوارهای داخلی به تقسیم‌بندی محوطه کمک می‌کند. دیوارهای داخلی (Interior)  را دیوارهای پارتیشن و یا جداکننده و دیوارهای خارجی را exterior نیز می‌نامند. اما تقسیم‌بندی انواع دیوارها در ساختمان به همین جا ختم نمی‌شود. با پیشرفت فناوری و استفاده از تکنولوژی‌ها و متدهای جدید، دیوارها دچار تغییرات گسترده‌‌‌ای شده‌اند. در این مقاله از سایت پارسلند قصد داریم شما را با انواع دیوارها در ساختمان، ویژگی‌ها و کاربرد هر کدام آشنا کنیم. همراه ما باشید. در ادامه علاوه بر موارد گفته شده اطلاعات مفید دیگری نیز در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

 شرکت ساختمانی پارسلند، کلیه خدمات ساختمانی را با بالاترین کیفیت ارائه می‌دهد. خدماتی نظیر طراحی و معماری ساختمان، نوسازی ساختمان، بازسازی ساختمان و اخذ مجوزات ساختمانی که تنها بخشی از خدمات جذاب پارسلند را تشکیل می‌دهند.

انواع دیوارها در ساختمان از لحاظ عملکرد

از نظر عملکرد و در قالب فونداسیون ساختمان، انواع دیوارها در ساختمان به 6 دسته تقسیم می‌شوند که در ادامه مقاله معرفی و بررسی شده‌اند. پارسلند؛ مجری کلیه پروژه‌های ساختمانی شما، همراه ما باشید.

1 . دیوارهای باربر

همانطور که از نام آن‌ها نیز به راحتی می‌توان متوجه شد، دیوارهای باربر علاوه بر وزن خود، بارهای اعمالی از  دیگر بخش‌ها مانند سقف‌ها، تیر‌ها و دال‌های ساختمان را نیز تحمل و  به فنداسیون منتقل می‌کنند. در حقیقت این دیوارهای باربر هستند که بار ساختمان را از سقف به کف منتقل می‌کنند. این دیوارها‌ در اصطلاح عامیانه به دیوار‌های حمال نیز معروف هستند. اما مهم‌ترین انواع دیوارهای باربر در ساختمان کدامند؟

انواع دیوار باربر را می‌توان در قالب 6 مورد زیر دسته‌بندی کرد:

. دیوار بتنی پیش ساخته

. دیوار حائل

. دیوار بنایی

. دیوارهای میخ فلزی باربر

. دیوار آجری مهندسی (115 میلی متر تا 225 میلی متر)

. دیوار سنگی

در مورد دیوارهای باربر ساختمان توجه به چند نکته حائز اهمیت است. مورد اول این است که با افزایش ارتفاع ساختمان، ضخامت دیوار مورد نیاز و فشار ناشی از آن بر پی ساختمان نیز افزایش یافته و باعث غیر اصولی بودن آن می‌شود. همچنین دیوارهای حمال علاوه بر وزن خود قادر به تحمل وزن ساختارهای دیگر ساختمان هستند. مورد سوم نیز به این نکته اشاره دارد که برای برداشتن بخشی از دیوار باربر برای ایجاد گذرگاه مستلزم افزودن یک تیر و ستون جدید برای حمایت از فنداسیون ساختمان است.

2 . دیوارهای غیر باربر

بر خلاف دیوارهای حمال، دیوارهای غیر باربر یکپارچگی خاصی نداشته، تنها وزن خود را تحمل‌ می‌کنند و هیچ‌گونه بار اضافی مربوط به دیگر اجزای ساختمانی مانند تیرها، سقف‌ها و دال‌ها را تحمل نمی‌کنند. این‌گونه دیوار‌ها تنها با هدف پارتیشن‌بندی و به منظور جدا‌ کردن فضاها مورد استفاده قرار‌ می‌گیرند. این دیوارها گاهی به نام دیوارهای drop یا پرکننده نیز شناخته می‌شوند.

دیوارهای بلوک بتنی توخالی، دیوارهای آجرنما، دیوارهای مبتنی بر آجرهای توخالی از انواع دیوارهای غیرباربر هستند.

. دیوارهای غیر باربر پارتیشن‌بندی

حتما تا به امروز دیوارهای پارتیش‌‌بندی را در ادارات، شرکت‌ها و حتی خانه‌ها دیده‌اید. دیوار پارتیشن یک دیوار غیر باربر داخلی برای تقسیم فضای بزرگتر به فضاهای کوچکتر است. ارتفاع دیوار جداکننده بستگی به کاربری آن دارد، که ممکن است یک طبقه یا بخشی از یک طبقه باشد. این دیوارها از شیشه، تخته فیبر، بتن، چوب یا آجر ساخته می‌شوند. در ادامه با یکی از انواع رایج این نوع دیوارها بیشتر آشنا می‌شویم.

. دیوارهای غیر باربر Qpannel

دیوار Qpannel که از دسته دیوارهای غیر باربر است، از یک لایه بتن سبک فومی که توسط دو لایه سیمان روکش شده، تشکیل شده است. این دیوارها اغلب به عنوان جداکننده در فضای داخلی ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند. این پانل‌ها به عنوان دیوارهای غیرباربر و جداکننده داخلی در زمینه‌های مقابله حریق، آکوستیک و سازه در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مورد بررسی قرار گرفته و کاربرد آن در حیطه الزامات ارائه شده، مجاز است.

3 . دیوارهای حفره

دیوار حفره دیواری است که از ترکیب 2 دیوار ساخته شده است که بین آنها یک فضای خالی یا حفره وجود دارد. در واقع این نوع دیوار ساختمانی متشکل از یک دیوار بیرونی متصل به دیوار داخلی است که توسط یک فضای هوایی از هم جدا شده است. دیوارهای حفره‌ای به جلوگیری از نفوذ باران به سطح داخلی دیوار کمک می‌کند.

4 . دیوارهای برشی

دیوارهای برشی یا دیوار مهاری، دیوار قاب بندی شده‌ای هستند که با هدف مقاومت ساختمان در برابر نیروهای جانبی مانند بادهای شدید و زمین لرزه طراحی شده‌اند. این دیوارها به طور معمول در قسمت‌های خارجی ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند. دیوار‌های برشی در حقیقت یک عنصر عمودی مقاوم در برابر نیروی افقی است.

بهترین مکان برای بکارگیری این دیوارها، استفاده آن‌ها در مرکز هر نیمه از ساختمان است. اما این موضوع با توجه به شکل و موقعیت پلان‌های ساختمان‌ اغلب غیر قابل انجام است و پیمانکاران و مهندسین، دیوارهای برشی را عمدتا در گوشه‌ و انتهای سازه به کار می‌برند.

انواع دیوار برشی مورد استفاده در سازه‌ها با توجه به اندازه و شکل ساختمان و مصالح بکار رفته در ساختار دیوار به شرح زیر است:

1 . دیوار برشی مونولیتیک

2 . دیوار برشی تخت و کانالی

3 . دیوار برشی جفت

4 . دیوار برشی بتن مصلح

5 . دیوار برشی مصالح بنایی

6 . دیوار برشی فولادی

5 . دیوارهای روکش شده

دیوارهای روکش بنایی از یک لایه خارجی غیر ساختاری منفرد از مصالح ساختمانی متفاوت با ساختار دیوار اصلی تشکیل شده است که معمولاً از آجر یا سنگ ساخته شده است. روکش دیوار می تواند یک فضای هوایی در پشت خود داشته باشد که از نظر فنی به آن “روکش لنگر” گفته می‌شود. اگر روکش دیوار مستقیماً به قسمت پشتی متصل شود “روکش چسبیده” نامیده می شود. هسته مرکزی دیوارهای حفره یا همان دیوار پشت روکش، می‌تواند هر کدام از انواع دیوارهای دیگر نظیر دیوار حفره باشد.

6 . دیوارهای روبه‌رو

دیوارهای رو به رو  نوعی خاص از انواع دیوارها در ساختمان هستند که از ترکیب دو دیوار به صورت چسبیده به هم ایجاد می‌شوند. دیوارهای روبرو (Faced) عموما از دو یا چند ماده مختلف تشکیل می‌شوند که برای دستیابی به یک عملکرد مشترک به یکدیگر متصل شده‌اند. در واقع دیواری است که نمای بیرونی و پشتی آن چنان به هم چسبیده‌اند که تحت بار مانند یک دیوار یکپارچه عمل می‌کنند.

انواع دیوارها در ساختمان از لحاظ ساختار

دیوارها از نظر ساختار نیز انواع مختلفی دارند. به طور کلی این دسته‌بتدی شامل موارد زیر است:

  1. دیوارهای عایق حرارت
  2. دیوارهای عایق صدا
  3. دیوارهای عایق رطوبت

 علاوه بر مبحث صرفه‌جویی در حوزه انرژی و کاهش هزینه‌های سرمایش و گرمایش، ساختمان‌ها همواره در خطر مواجه با عواملی مانند رطوبت و حرارات هستند. از طرفی در دنیای صنعتی امروز که پر از سر و صداهای سرسام آور است، خانه‌ها و ساختمان‌های عایق صدا تنها پناه ما و تنها نقطه آرامش ما هستند.

استفاده از دیوارهای عایق در ساختمان‌ها این امکان را برای ما فراهم می‌کند که علاوه بر تحقق آرامش واقعی و کاهش هزینه‌ها با صرفه‌جویی در مصرف انرژی به حفظ محیط زیست نیز کمک کنیم. بسته به هدف عایق‌گذاری، ساختار دیوارهای عایق متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال برای عایق نمودن دیوار در برابر حرارت و صوت می‌توان از پشم شیشه و پشم سنگ در ساختار دیوار استفاده کرد.

انواع دیوارها در ساختمان از نظر مصالح ساختمانی

دیوارها از نظر مصالح ساختمانی به کار رفته نیز انواع مختلفی دارند. موارد زیر مهم‌ترین انواع دیوارها در ساختمان از نظر مصالح ساختمانی را تشکیل می‌دهند.

1 . دیوارهای آجری

رنگ ثابت، قیمت مقرون به صرفه، ماندگاری بالا و هزینه نگهداری پایین، عایق و حافظ انرژی و مقاوم در برابر آتش، باد و رطوبت و ساخته شده از مواد سازگار با طبیعت، این موارد تنها بخشی از ویژگی‌ها و مزایای آجر نسبت به دیگر مصالح ساختمانی است. به همین خاطر دیوارهای آجری یکی از پر طرفدارترین و رایج‌ترین انواع دیوارها در ساختمان‌ها به شمار می‌روند، که به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند. همانطور که می‌دانید به طور کلی در دیوارهای آجری، انواع مختلفی از آجر با استفاده از ملات‌هایی نظیر گل و ماسه و سیمان به هم متصل می‌شوند.

امروزه انواع مختلفی از آجرها با کاربردهای متنوع وجود دارد. با توجه به گستردگی و تنوع آجرها در ادامه به اختصار انواع آن‌ را نام برده و در آینده و در قالب یک مقاله جداگانه و تخصصی به بررسی انواع آجرها خواهیم پرداخت.

. آجر لعابی

. آجر ماشینی

. آجر ماسه آهکی

. آجر نما

. آجر نسوز

. آجر سفالی

. آجر سفال ده سوراخ

. آجر لفتون

. آجر فشاری

. آجر دکوراتیو

. آجر قزاقی

. آجر جوش

. نانو آجور

2 . دیوارهای سنگی

در سلیقه امروز بشر استفاده از سنگ در بخش‌های مختلف خانه بسیار رونق پیدا کرده است. از دیوارهای سنگی گرفته تا  استفاده از سنگ در نما و دکوراسیون داخلی منازل، ساختار‌های سنگی به دلیل زیبایی، مقاومت و احساس برجستگی بسیار پرطرفدار هستند. دیوار خشکه چین با سنگ کوهی قواره و نمای سرخود، دیوارهای سنگی با سنگ قلوه رودخانه‌ای و نمای طبیعی، دیوارهای سنگی با سنگ کوهی بادبر، با رج‌های نا‌مساوی و نمای کلنگی (پتکی)، دیوارهای سنگی با سنگ کوهی گونیا شده، از انواع معمول دیوارهای سنگی به شمار می‌روند.

از دیوارهای سنگی در بخش‌های مختلف ساختمان می‌توان استفاده کرد. به عنوان مثال آشپزخانه خود را با یک دیوار سه بعدی حجمی سنگ دکوراتیو تصور کنید، فوق العاده خواهد شد، اینطور نیست؟ یا برای دیوارهای باغ خود به جای دیوارهای معمول آجری از دیوارهای سنگی با سنگ‌های کوهی و یا قلوه‌ سنگ‌های رودخانه‌ای استفاده کنید، بی نظیر خواهد شد. 

3 . دیوارهای بتنی

مورد سوم از انواع دیوارها در ساختمان از نظر مصالح ساختمانی را دیوارهای بتنی تشکیل می‌دهند. استفاده از دیوارهای بتنی پیش ساخته و یا ساخت دیوارهای بتنی در محل اصلی پروژه، دو روش جهت استفاده از این نوع دیوارها در ساختمان است. دیوارهای بتنی پیش ساخته را که حتما می‌شناسید، این نوع دیوارها به دلیل وزن بسیار کم، صرفه‌جویی در فضا، نصب آسان و هزینه های کمتر، هزینه های پایین تعمیر و نگهداری و حمل و نقل آسان، کاربردهای فرآوانی دارند.

مهم‌ترین انواع دیوارهای بتنی شامل موارد زیر است:

. دیوار بتن ریزی شده

. دیوار بلوک بتنی

. دیوار بتنی گچکاری شده

. دیوار بتنی استامپی

. دیوار بتنی رنگی

4 . دیوارهای بلوکی

در دیوارهای بلوکی عنصر اصلی تشکیل دهنده دیوار، انواع بلوک مانند بلوک سیمانی، سفالی، گچی و سیپورکس است. این بلوک‌ها با استفاده از ملات‌های مخصوص به هم متصل می‌شوند. به عنوان مثال استفاده از بلوک‌های سیمانی که عموما با استفاده از سیمان پرتلند ساخته‌ می‌شوند، در ساخت سوله‌ها بسیار کاربرد دارد. همچنین بلوک‌های سفالی توخالی عمدتا برای دیوارهای غیرباربر و سقف‌های تیرچه به کار گرفته می‌شوند.

علاوه بر موارد بالا سه مورد زیر نیز از انواع دیوارها در ساختمان از نظر مصالح ساختمانی به حساب می‌آیند.

.  دیوارهای چوبی

.  دیوارهای خشتی و گلی

. دیوارهای ساندویچ پانل

شرکت ساختمانی پارسلند

شرکت ساختمانی پارسلند

در هر پروژه ساختمانی، از ابتدا تا انتها، در تمامی زمینه‌های خدماتی و پیاده‌سازی، به صورت کاملا حرفه‌ای و با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته، در کنار شما هستیم. شرکت ساختمانی پارسلند با در اختیار داشتن متخصصین و مهندسین خبره در تمامی زمینه‌های حوزه ساخت و ساز، کلیه خدمات ساختمانی را با بالاترین کیفیت ممکن به شما ارائه می‌دهد.

هدف ما در شرکت فرداسازان سرزمین پارس (پارسلند)، ارائه خدمات ساختمانی مورد نیاز به صورت یک پک کامل و با  حداکثر کیفیت به مشتریان عزیز می‌باشد. در صورتی که نیاز به هر کدام از انواع خدمات ساختمانی از طراحی و معماری گرفته تا پیاده‌سازی و اخذ مجوزات قانونی دارید، و یا برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی حوزه ساخت و ساز، با کارشناسان ما تماس بگیرید.

 

نویسنده: سید مهدی عدنانی ساداتی

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.