صفر تا صد دیوارهای پیش‌ساخته

دیوار پیش ساخته

در دنیای پرسرعت امروز وقت باارزش‌ترین دارایی هر انسان به شمار می‌رود. از ماشین‌ها و قطارهای پرسرعت گرفته تا گوشی‌های تلفن همراه، در دنیای امروز سرعت حرف اول را می‌زند. بشر در انجام فعالیت‌های خود همواره به دنبال حداکثر سرعت و کیفیت است و این موضوع به یکی از دغدغه‌های اصلی بشر امروز تبدیل‌شده است. صنعت ساختمانی یکی از صنعت‌هایی است که در سال‌های اخیر و با ظهور روش‌ها و مصالح جدید، دستخوش تغییرات بسیاری شده است. تغییراتی که نه‌تنها منجر به مقاوم شدن ساختمان‌ها، افزایش ایمنی‌، کاهش آلودگی و حفظ محیط‌زیست شده است، بلکه سرعت انجام فرآیندهای ساختمانی را نیز تحت تأثیر خود قرار داده است. از استفاده از روش‌های جدید ساخت‌وساز مانند دیوارهای پیش‌ساخته گرفته تا انواع روش‌های تخریب مانند NEDA، انسان امروز وقت برای تلف کردن ندارد.

در این مقاله از سری مقالات سایت پارسلند قصد داریم شما را با صفرتا صد دیوارهای پیش‌ساخته به‌عنوان یک گزینه‌ مناسب در ساخت‌وساز ساختمان آشنا کنیم. اما دیوارهای پیش‌ساخته چه کاربردی دارند؟ مهم‌‌ترین ویژگی‌های دیوارهای پیش‌ساخته چیست؟ مقاله صفرتا صد دیوار‌های پیش‌ساخته سایت پارسلند را با پاسخ به این دو سوال آغاز می‌کنیم، همراه ما باشید.

دیوار‌ پیش‌ساخته چیست و چه کاربردی دارد؟

دیوار پیش‌ساخته یکی از جدیدترین مصالح ساختمانی در صنعت ساختمانی است. این دیوارها همان‌طور که از نام آن‌ها می‌توان متوجه شد، در مکانی خارج از پروژه ساختمانی ساخته می‌شوند و سپس به محل پروژه منتقل می‌شوند. استفاده از این دیوارها به سبب سرعتی که در فرآیند ساختمان‌سازی ایجاد می‌کند، هرروز بیش از پیش می‌شود.

به‌طورکلی ساختمان‌سازی با استفاده از دیوارهای پیش‌ساخته موجب افزایش سرعت پیشرفت پروژه، کاهش هزینه نیروی کار و مصالح می‌شود. درواقع استفاده از دیوارهای پیش‌ساخته و اسکلت فولادی می‌تواند زمان انجام پروژه شما را به نصف کاهش دهد. ساخت‌وساز با استفاده از مصالح پیش‌ساخته موضوع جدیدی نیست، اما از آنجایی‌که صنعت ساخت‌وساز نیاز به ساخت‌وساز سریع‌تر، باکیفیت بالاتر و پایدارتر را هرروز بیش‌از پیش احساس می‌کند، محبوبیتی روزافزون دارد.

13 مزیت‌ دیوارهای پیش‌ساخته

مزایای دیوار پیش ساخته

دیوارهای پیش‌ساخته مزایای بسیاری دارند که در این قسمت با مهم‌ترین مزیت‌های آن‌ها آشنا خواهیم شد:

1 . کاهش زمان ساخت

2 . سازمان‌دهی و هماهنگی ساده قسمت‌های مختلف ساختمان

3 . کیفیت بالا

4 . راه‌حل ایده آل برای ساخت‌وساز در برابر دیوارهای موجود، برای ابعاد تعیین‌شده، دیواره‌های آسانسور و راه‌پله

5 . کاهش عملیات موردنیاز برای زیرساخت‌ها

6 . کار کمتر و ارگونومی کار بهتر

7 . ایمنی و مقاومت بالا

8 . قابلیت نصب آسان و سریع

9 . قابلیت اطمینان با استاندارد صنعتی

10 . استفاده بهینه از نیروی کار

11 . سازگاری با انواع پروژه ساختمانی

12 . کاهش آلودگی صوتی حین ساخت‌وساز

13 . کاهش عملیات غیرضروری ساختمانی

بررسی انواع دیوارهای پیش‌ساخته

با توجه به تنوع مصالح ساختمانی، شرایط محیطی و الزامات و بایدها و نبایدهای پروژه ساختمانی، در فرآیند ساخت‌وساز از انواع مختلفی از دیوار پیش‌ساخته استفاده می‌شود. درواقع با توجه به نوع کاربری ساختمان، شرایط اقلیمی محیط، شرایط فنی و ایمنی پروژه و همچنین شرایط مالی پروژه، نوع دیوار پیش‌ساخته تعیین می‌شود. به‌عنوان مثال برای پارکینگ طبقاتی از دیوارهای پیش‌ساخته کاملا متفاوتی نسبت به دیوار برج‌های مسکونی، خانه‌های ویلایی یک طبقه یا ساختمان‌های تجاری استفاده می‌شود.

هنگامی‌که به دنبال نوع پانل دیواری مناسب هستید، با توجه به کاربردها و ویژگی‌های هر نوع دیوار پیش‌ساخته با انواع گزینه‌های مختلف مانند دیوارهای پیش‌ساخته چوبی، دیوارهای پیش‌ساخته فیبر، دیوارهای پیش‌ساخته بتنی و دیوارهای پیش‌ساخته گچی روبه‌رو خواهید بود. اما از کدام‌یک از این مواد باید برای پروژه ساختمانی خود استفاده کنید؟ همان‌طور که گفته شد، انواع مختلفی از دیوارهای پیش‌ساخته وجود دارد، در ادامه به بررسی انواع دیوارهای پیش‌ساخته خواهیم پرداخت، همراه ما باشید.

1 . دیوار پیش‌ساخته گچی و کناف

دیوار پیش ساخته گچی

امروزه استفاده از پانل‌های گچی پیش‌ساخته یکی از ملزومات ساخت‌وساز است. در توضیح دیوارهای پیش‌ساخته گچی باید گفت این دیوارها از ترکیب الیاف سبکی مانند پشم شیشه و پلی یورتان با آب و گچ ساخته می‌شود. این دیوارها که اغلب به‌عنوان دیوارهای غیر باربر و جداکننده مورد استفاده قرار می‌گیرند، با استفاده از گچ‌ دانه ریز و الیاف بدون حساسیت ساخته می‌شوند.

پانل‌های گچی به دلیل خاصیت ضد رطوبت خود برای استفاده در آشپزخانه، سرویس بهداشتی و دیوارهای خارجی و قسمت‌هایی که در معرض رطوبت بیشتری قرار دارند، مناسب است.

با توجه به گستردگی کاربرد، پانل پیش‌ساخته گچی انواع مختلفی داشته و هر کدام در شکل‌ها و اندازه‌های مختلفی تولید می‌شوند. به همین دلیل و با توجه به تأثیر آن در کاهش هزینه‌ها و بهبود کیفیت پروژه، شناخت انواع پانل‌ها به ویژه پانل‌های گچی برای پیمانکاران ساختمانی بسیار مفید خواهد بود. به‌طورکلی مهم‌ترین انواع این نوع دیوارها به چهار دسته زیر تقسیم می‌شود.

دیوار پیش‌ساخته گچی معمول

 gypsum board متداول‌ترین نوع دیوارهای پیش‌ساخته با پایه گچی است که سطح جلو و پشت آن به صورت ساندویچ در آستر تخته‌ای قرار گرفته است. این متداول‌ترین نوع تخته گچ است و می‌تواند به‌طور گسترده و بدون نیاز خاصی استفاده شود. تخته های گچی معمولی کناف به‌عنوان جزء پوششی برای پارتیشن های دیوار خشک، سقف‌های کاذب، واحدهای ساختمانی پیش‌ساخته و پوشش دیوارها استفاده می شود. این تخته‌ها در دو بعد استاندارد هستند و هر کدام چهار ضخامت دارند. آنها همچنین با یک لبه مربع یا یک لبه مخروطی در دسترس هستند.

دیوار پیش‌ساخته گچی عایق رطوبت

این محصول کناف برای استفاده در ساختمان هایی که در معرض رطوبت بالا هستند مانند ادارات و منازل کنار دریا طراحی شده است. این تخته ها دارای روکش کاغذ سبز رنگ هستند که باعث می شود نسبت به تخته های گچی معمولی در برابر بخار آب مقاومت بیشتری داشته باشند. آنها برای استفاده در لباسشویی ها، آشپزخانه ها و حمام ها که بخار و رطوبت می توانند در داخل اتاق جمع شوند، ایده آل هستند. همچنین می توان از آنها در هر منطقه خارجی که در معرض رطوبت است استفاده کرد. این تخته ها قادر به تنفس و تعادل رطوبت در یک اتاق هستند.

دیوار پیش‌ساخته گچی عایق حرارت

به کارگیری این دیوارها موجب افزایش مقاومت ساختمان در برابر آتش‌سوزی می‌شود. درواقع در دیوار پیش‌ساخته گچی عایق حرارت، گچ مقدار کمی آب را در خود نگه می دارد که با اعمال گرما به سطح دیوار می‌رود و مانع گسترش آتش می‌شود. در حقیقت فرآیند عایق به این شکل است که رطوبت درون گچ باعث مرطوب شدن برد و خنک شدن آن خواهد شد که در صورت بروز آتش سوزی سرعت گسترش شعله را کاهش می دهد.

نکته دیگری که باید در خصوص این دیوارها بدانید این است که هسته این پانل‌ها برای محافظت بیشتر در برابر آتش با فایبرگلاس تقویت شده است. آنها را می توان در آشپزخانه ها، شفت های تهویه و هر جایی که نیاز به محافظت از شعله دارد، نصب کرد.

دیوار پیش‌ساخته گچی عایق صدا

هر سه این محصولات کناف همچنین عایق صدا را برای فضای داخلی آرام‌تر ارائه می‌کنند. گچ تخته مقدار معینی عایق صدا را ارائه می دهد و صدا را در داخل اتاق حفظ می کند. این باعث می شود که تخته گچی یک ماده ایده آل برای دیوارها و سقف اتاق های موسیقی، اتاق نشیمن و مکان های سرگرمی باشد. گچ تخته های کناف سازگار بامحیط‌ زیست هستند و استانداردهای سختگیرانه بین المللی را برای بهره وری انرژی، مقرون به صرفه بودن، عملکرد و کیفیت رعایت می‌کنند.

یکی از مزیت های اصلی تخته گچی این است که به دلیل اسکلت فلزی که آن را روی دیوارها و سقف ها ثابت نگه می دارد، نصب آن ساده است. هنگامی‌که صفحات گچی زیادی نصب می شوند، می توان آنها را با چسب دیواری به یکدیگر متصل کرد و به آرامی گچ کاری کرد تا اتصالات نامرئی شوند. سپس می توان کل سطح را رنگ کرد. در اینجا سه نوع گچ تخته ساخته شده توسط کناف وجود دارد.

طول این دیوارها معمولا از یک متر بیشتر و عرض آن ها از 50 تا 150 میلی متر متغیر می‌باشد. به نظر شما دیوارهای پیش‌ساخته گچی چه ویژگی‌های دیگری دارند؟ برای پاسخ به این سوال در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

انعطاف‌پذیری در نصب مهم‌ترین ویژگی دیوارهای پیش‌ساخته گچی است. درواقع در مقایسه با سایر دیوارهای پیش‌ساخته، پانل‌های گچی را می‌توان در مدت زمان بسیار کوتاه‌تری نسبت به سایر گزینه‌های پانل دیواری به‌عنوان دیوار داخلی نصب کرد. از طرفی، اگر استفاده از گچ کاری دیوارها به روش سنتی (پلاستر) یک هفته به طول بیانجامد، این کار با استفاده از دیوارهای پیش‌ساخته گچی یک یا دو روز زمان خواهد برد.

2 . دیوار پیش‌ساخته بتنی

دیوار پیش ساخته بتنی

دیوارهای بتنی پیش‌ساخته با ریخته‌گری بتن در قالب‌های مخصوص ساختمانی ساخته می‌شوند. سپس در یک محیط کنترل‌شده صنعتی پخت شده و به محل ساخت‌وساز منتقل می‌شوند. همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، وظیفه اصلی دیوارهای پیش‌ساخته تسریع روند ساخت‌وساز است. برخلاف دیوارهای بلوکی، بتن پیش‌ساخته از قبل به شکل های خاصی تهیه می شود، سپس برای نصب سریعتر نسبت به ساخت‌وساز معمولی در محل تحویل داده می شود.

استفاده در ساختمان‌سازی، کاربرد به‌عنوان دیوارهای امنیتی و حتی استفاده به‌عنوان دیوارهای جداکننده در بزرگراه‌ها، دیوارهای بتنی پیش‌ساخته را می‌توان در موقعیت‌ها و پروژه‌های متنوعی استفاده کرد. اما چه ویژگی‌هایی سبب این گستردگی در کاربرد دیوارهای بتنی می‌شود؟ مهم‌ترین مزیت دیوارهای بتنی پیش‌ساخته دوام بالای آن است. علاوه بر آن ظاهر خوب و قابل شخصی سازی، مقاومت در برابر خوردگی و عدم زنگ زدگی، ترمیم و نگهداری آسان و قیمت مقرون به صرفه، از دیگر ویژگی‌های دیوارهای بتنی پیش‌ساخته به شمار می‌روند.

مانند دیوارهای گچی پیش‌ساخته این دیوارها هم با توجه به کاربرد، انواع مختلفی دارند که در ادامه به تفکیک مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

. دیوارهای بتنی پیش‌ساخته روکش‌دار (Cladding)

دیوارهای روکش دار یا پرده‌ای پرکاربردترین دیوارهای پیش‌ساخته برای پروژه‌های ساختمانی هستند. این دیوارها، دیوارهای غیر باربری هستند که جهت مقابله با باد و محصور کردن فضا در نظر گرفته شده‌اند. این نوع دیوارهای پیش‌ساخته شامل تخته‌های جداکننده، واحدهای تقسیم پنجره، اسپندل‌ها، مولیون ها و پوشش‌های مقطع می باشد.

. دیوارهای بتنی پیش‌ساخته به‌عنوان دیوارهای باربر (Load-bearing)

دیوارهای بتنی پیش‌ساخته به‌عنوان دیوارهای باربر نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. این دیوارها بارهای اجزای دیگر ساختمان را تحمل می‌کنند. در صورت استفاده از دیوارهای بتنی پیش‌ساخته به‌عنوان دیوارهای باربر، امکان حذف آن‌ها بدون تأثیر بر ساختمان وجود ندارد.

. دیوارهای بتنی پیش‌ساخته به‌عنوان دیوارهای برشی ( Shear walls)

در حالی که ستون‌ها و دیوارهای باربر با انتقال بار، ساختمان‌ها را سرپا نگه می‌دارند، دیوار برشی مقاومت  ساختمان را در برابر نیروهای جانبی نظیر باد و طوفان افزایش می‌دهد. نیروهای جانبی می‌توانند بر روی پانل‌های ساختاری موازی ساختمان فشار بیاورند. با استفاده از دیوارهای برشی می‌توان از این مورد جلوگیری کرد و موجب افزایش مقاومت ساختمان‌ها شد.

3 روش‌ اتصال دیوارهای بتنی پیش‌ساخته

نکته مهم دیگر در خصوص این دیوارها نحوه اتصالات آن‌هاست که به سه روش صورت می‌گیرد. روش اول اتصال به وسیله پیچ و مهره است. اتصالات پیچی آسان‌ترین و سریعترین روش عملیات نصب هستند. پیچ و مهره باید مطابق با نقشه های نصب و با استفاده از مواد مشخص شده توسط طراح انتخاب و استفاده شود.

تکنیک دوم اتصال مورد استفاده در دیوارهای بتنی پیش‌ساخته، استفاده از اتصال به وسیله جوش است. در حقیقت اتصالات جوشی رایج‌ترین و معمولی‌ترین اتصال مورد استفاده در نصب بتن پیش‌ساخته هستند. این اتصالات از نظر ساختاری کارآمد هستند و به راحتی با شرایط میدانی متفاوت تنظیم می‌شوند. اتصالات معمولاً با قرار دادن یک صفحه شل بین دو صفحه فولادی سازه ای که هر دو در قالب ریخته گری در محل یا پانل بتنی پیش‌ساخته تعبیه شده و به هم جوش داده می شوند، ایجاد می شوند.

سومین روش اتصال دیوارهای بتنی نیز استفاده از پیچ و رولپلاک است. در اتصال رولپلاک، استحکام رولپلاک ها در کشش یا برش به قطر رولپلاک، طول تعبیه شده و پیوند ایجاد شده بستگی دارد. پیچ‌های انکر رزوه‌دار و رولپلاک‌های لنگر میلگردی که از پایه بیرون زده‌اند، اولین اتصال حیاتی به اعضای پیش‌ساخته هستند.

3 . دیوار پیش‌ساخته یونولیتی

دیوار پیش ساخته یونولیتی

دیوار پیش‌ساخته یونولیتی، از یک شبکه‌ی فلزی و فوم پلی‌استایرن یا همان یونولیت ساخته می‌شود. وجود یونولیت در مصالح ساخت این دیوارها موجب جلوگیری از رشد هرگونه قارچ شده و دیوار عایق رطوبت خواهد شد. اما در عایق رطوبت بودن این دیوارها نوع فلز به کار رفته در شبکه فلزی نیز بسیار حائز اهمیت است. به همین دلیل در مواردی که رطوبت فضا بالا است، بهتر است در ساخت شبکه فلزی از فولاد گالوانیزه استفاده نمائید.

استفاده از دیوارهای یونولیتی پیش‌ساخته مزیت‌های بسیاری دارد که در ادامه مهم‌ترین آن‌ها را به شما معرفی می‌کنیم:

. قیمت مقرون‌به‌صرفه تر نسبت به دیگر پانل‌های پیش‌ساخته

. زمان ساخت پایین‌تر و درنتیجه افزایش سرعت پروژه

. نصب راحت و آسان

. سبک و قابل انعطاف

. سازگار بامحیط زیست

. مقاومت در برابر آتش

. قابلیت انبساط و انقباض و آوار نشدن در هنگام زلزله

4 . دیوار پیش‌ساخته چوبی

دیوار پیش ساخته چوبی

هنوز هم در بسیاری از کشورهای دنیا استفاده از چوب به‌ عنوان یکی از مصالح ساختمانی اساسی در ساختمان‌سازی رایج است. دیوارهای چوبی پیش‌ساخته وزن بسیار کم‌تری نسبت به انواع بتنی و فلزی دارند و کیفیت و مقاومت بالایی داشته و از لحاظ کارایی و صرف انرژی بسیار مناسب‌تر از پوشش‌های سنگ و آجر هستند.

در کدام پروژه‌ها می‌توان از دیوارهای پیش‌ساخته استفاده کرد؟

حال که با مهم‌ترین انواع پانل‌های پیش‌ساخته آشنا شدید ، شاید این سوال برای شما پیش‌آمده باشد که در کدام پروژه‌ها می‌توان از دیوارهای پیش‌ساخته استفاده کرد؟ در پاسخ به این سوال باید این‌طور توضیح دهیم که این نوع دیوارها برای انواع پروژ‌ه‌های ساختمانی نظیر ساخت خانه‌ها و بلوک‌های آپارتمانی، ساختمان ادارات، مغازه ها، مدارس، بیمارستان‎ها، مجموعه‌های و سالن‌های ورزشی، مراکز فرهنگی، سیلوها، دیوارهای جداکننده پارکینگ‌ها و بزرگراه‌ها کاملا مناسب خواهند بود.

شرکت ساختمانی پارسلند

شرکت ساختمانی پارسلند

شرکت ساختمانی پارسلند در تلاش است در تمامی حوزه‌های ساختمانی از دانش و تجهیزات بروز دنیا استفاده نماید. به همین دلیل ما در شرکت فردا سازان سرزمین پارس (پارسلند)، در تلاش هستیم تا از مدرن‌ترین فناوری‌ها، تجهیزات و روش‌های ساختمانی از طراحی و معماری گرفته تا پیاده‌سازی و تخریب ساختمان برای انجام پروژه‌های ساختمانی شما استفاده کنیم.

آنچه شرکت ساختمانی پارسلند را به‌عنوان یک شرکت ساختمانی در اصفهان از دیگر مجموعه‌های فعال در کشور متمایز می‌کند، برخورداری از توانمندی‌ها و شایستگی‌های متخصصین در تمامی حوزه‌های ساختمانی است. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی در تمامی حوزه‌های ساختمانی با کارشناسان ما در پارسلند تماس بگیرید.

 

نویسنده: سید مهدی عدنانی ساداتی

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.