سبک معماری پست مدرن

سبک معماری پست مدرن

آکسفورد: «معماری پست مدرن، چرخش از سلطنت خفقان‌آور روایت‌های کبیر به خودمختاری پرتفرقه خرده‌روایت‌ها» است. در این مقاله از سری مقاله‌های معرفی و بررسی انواع سبک‌های معماری جهان، سعی شده است اطلاعاتی مفید در خصوص معماری پست مدرن در اختیار شما قرار داده شود. با پارسلند در بررسی سبک‌های مختلف معماری جهان همراه باشید. شرکت ساختمانی پارسلند ارائه‌دهنده کلیه خدمات پروژه‌های ساختمانی است. اما مکتب پست مدرنیسم چگونه شکل گرفت؟ سبک معماری پست مدرن چیست؟ و خواستگاه معماری پست مدرن کجاست؟ پست مدرنیسم برای اولین بار در دهه 60 میلادی و به عنوان یک انحراف از مدرنیسم به وجود آمد. در حقیقت پسانوگرایی یا پسامدرنیسم یک حرکت انقلابی در نگرش فلسفه، معماری، هنر، ادبیات و فرهنگ جهان به شمار می‌رود. در واقع پست مدرنیسم، روحیه انتقادی مدرنیته را در مورد خود مدرنیته به کار می‌گیرد.

مهم‌ترین اِلمان‌های معماری پست مدرن

ماهیت سبک معماری پست مدرن، تمایز این سبک از سایر ویژگی‌های معماری را آسان کرده است. مکتب پست مدرن با استفاده خلاقانه از رنگ‌‌ها، شیشه‌ و کاشی‌های رنگی به ساختمان‌ها جان می‌بخشد. در واقع در این سبک معماری، شیشه‌های رنگی، کاشی‌های سرامیکی و سنگ‌ها در سطوح بیرونی و رنگ‌های اصلی برای طراحی داخلی استفاده می‌شوند.

بافت ساختمان در معماری پست مدرن بسیار حائز اهمیت است. معماران پست مدرن با در نظر گرفتن کارکرد بنا، برای هر قسمت از ساختمان بافت متفاوتی را در نظر می‌گیرند. به عنوان مثال فرض کنید در یک ساختمان تجاری برج مرکزی بلند تر از ساختمان‌های اداری کناری طراحی شود. این موضوع نه تنها ساختمان را منحصر به فرد می‌کند بلکه حس اهمیت و اقتدار را به بخش مدیریت نسبت می‌دهد. در واقع مانند انسان که از احساس‌های مختلف تشکیل شده است استفاد از بافت‌های مختلف به ساختمان جان می‌دهد. لایه بندی بافت‌ها به عنوان یکی از مهم‌ترین اِلمان‌های معماری پست مدرن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

معماران پست مدرن عاشق بازی با خطوط و اشکال هستند. به طوریکه استفاده از زاویه‌های عجیب و غریب، اشکال مبهم با اغراق زیاد در آثار معماران این سبک به راحتی قابل تشخیص است. عدم تقارن دیگر عنصر مهم در طراحی پست مدرن به شمار می‌رود. با یک نگاه ساده متوجه خواهید شد که در خانه‌های پست مدرن هیچ یک از پلان‌های طبقه متقارن نیست. این موضوع به شخصی‌سازی و منحصر به فرد بودن بنا کمک می‌کند.

در معماری پست مدرن هر ساختمان روح منحصر به فرد خود را دارد. دیوارها، سقف و یا طرح کلی ساختمان بیانگر حس خاصی است. طراحی حد و مرز ندارد؛ این جمله را می‌توان به وضوح در سبک پست مدرن مشاهده کرد. دوست دارید ساختمان خود را مثل یک ربات یا یک گربه بسازید؟ دوست دارید نمای ساختمان شما پر از رنگ‌های شاد باشد؟ یا علاقه دارید بخشی از ساختمان شما مخروبه به نظر برسد؟ همه چیز در استفاده از روش پست مدرن ممکن است.

به طور خلاصه مهم‌ترین ویژگی‌های این سبک معماری را می‌توان در قالب موارد زیر بیان کرد.

. استفاده از فرم‌های مفهومی و انتزاعی

. تقسیم‌بندی معماری بنا و استفاده از فرم‌های متنوع در هر قسمت

. عدم تقارن در ساختار

. استفاده از رنگ‌ها و تزئینات غیر معمول

. استفاده از مصالح و مواد روز

. توجه به روح معماری و القاء مفاهیمی چون شوخ طبعی

. استفاده از نمادگرایی

. استفاده از توهم در فضا با استفاده از مواردی نظیر نقاشی یا بعد سازی

. استفاده غیر مستقیم از عناصر کلاسیک و سنتی در طرحی مدرن

. استفاده از تضاد

بنیان‌گذاران معماری پست مدرن در جهان

رابرت ونتوری بنیان‌گذار معماری پست مدرن

با توجه به استقبال و رواج معماری post modern در جهان، معماران بزرگی از سرتاسر دنیا به استفاده از این سبک معماری روی آوردند. در ادامه مقاله با بنیان‌گذاران معماری پست مدرن در جهان آشنا خواهیم شد.

رابرت ونتوری (Robert Venturi) فقید نظریه‌پرداز و معمار برجسته سبک پست مدرن یکی از معروف‌ترین معماران سبک معماری پست مدرن جهان به شمار می‌رود. طراحی Guild House و Chestnut Hill به عنوان نماد جنبش پست مدرن توسط ونتوری انجام شده است. میشل گریوز (Michael Graves) به عنوان یکی از پرکارترین معماران پست مدرن شناخته می‌شود.

این معمار آمریکایی ساختمان پرتلند و کتابخانه عمومی دنور را به عنوان دو مورد از برجسته‌ترین ساختمان‌های سبک پست مدرن طراحی کرده است. علاوه بر ونتوری و گریوز به عنوان دو تن از بنیان‌گذاران این سبک معماری در جهان، به طور خلاصه 4معمار برجسته و معروف سبک پست مدرن در جهان را می‌توان به صورت زیر برشمرد:

. کارلوس مور (Charles Moore)

. فیلیپ جانسن (Philip Johnson)

. فرانک گهری (Frank Gehry)

. سزار پلی(César Pelli)

10 نمونه حیرت‌انگیز از معماری پست مدرن در جهان

حالا که با اصول فکری، ویژگی‌های سبک پست مدرن و بزرگترین معماران این سبک آشنا شدید. بهتر است تا شگفت‌انگیزترین بناهای این سبک معماری در جهان را با هم بررسی کنیم. در این بخش 10 نمونه حیرت‌انگیز از معماری پست مدرن در جهان را به شما معرفی می‌کنیم. شرکت ساختمانی پارسلند مجری کلیه پروژهای ساختمانی، با ما همراه باشید.

. مجموعه Piramides هلند

. بانک مرکزی آمریکا

.  ساختمان ربات در تایلند

. هتل زاندام (Zaandam) در هلند

 

ساختمان زاندام هلند

 

. ساختمان m16 انگلستان

 

ساختمان mi6 انگلیس

 

. ساختمان تینگ 1 در سوئد

 

ساختمان تینگ وان

 

. ساختمان مهدکودک Wolfartsweier در آلمان

. موزه گاراژ در آمریکا

. هتل Dolphin and Swan در آمریکا

 

ساختمان دلفین و قو آمریکا

 

. موزه گاگنهایم (Guggenheim) در اسپانیا

 

موزه کگنهایم

معماری پست مدرن در ایران

ظهور مدرنیسم در معماری ایران به دهه‌های 40 و 50 میلادی مربوط می‌شود. برجسته‌ترین معماران پست مدرن ایران را می‌توان هوشنگ سیحون، اوژن آفتاندلیانس و علی سردار افخمی دانست. اما 3 اثر برجسته معماری پست مدرن ایران کدامند؟ برجسته‌ترین بناهای ساخته شده توسط معماری post modern در ایران در تهران ساخته شده اند. تالار وحدت، تئاتر شهر و میدان آزادی 3 اثر برجسته این سبک معماری در تهران هستند.

شرکت ساختمانی پارسلند؛ مجری کلیه پروژه‌های ساختمانی

شرکت ساختمانی پارسلند

فرآیند طراحی و معماری ساختمان قدم آغازین انجام پروژه‌های ساختمانی است و این فرآیند نمی‌تواند تنها با یک تصویر ذهنی به ساخت و ساز ختم شود. در واقع قبل از آغاز پیاده‌سازی پروژه، در اختیار داشتن یک طرح دقیق و صحیح از معماری ساختمان الزامی است. انتخاب نوع معماری و طراحی با توجه به گستردگی و تنوع بالای سبک‌های موجود کار نسبتا دشواری است.

شما کدام سبک معماری را انتخاب می‌کنید؟ کاربری مورد نظر شما چیست؟ بی شک پاسخ به این سوال‌ها نیاز به دانش و تخصص کافی دارد. شرکت ساختمانی پارسلند با استفاده از طراحان و معماران حرفه‌ای خود، جذابترین، زیباترین و بهینه‌ترین ایده‌های طراحی را در اختیار شما قرار می‌دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر، دریافت مشاوره و ثبت سفارش با کارشناسان ما در شرکت ساختمانی پارسلند تماس بگیرید.

 

نویسنده: سید مهدی عدنانی ساداتی

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.