سبک معماری ساختار شکنانه

سبک معماری ساختارشکنانه

مقاله را با یک جمله از فیلسوف معروف فرانسوی ژاک دریدا آغاز می‌کنیم. «معماری چیزی جز یکی از راه های ارتباطی متعدد نیست». سبک معماری ساختارشکنانه یک سبک از معماری پست مدرن است که با ایده تکه تکه شدن و دستکاری سطح سازه مشخص می‌شود. ساختمان‌هایی که این سبک را اتخاذ می‌کنند اغلب از اجزایی تشکیل شده‌اند که به شیوه‌ای جدید و نامتعارف از هم جدا شده و دوباره سرهم شده‌اند و این تصور را به وجود می‌آورند که طراحی آن‌ها، آشفته‌ و فاقد منطق دقیق است. سبک معماری ساختارشکنانه همانطور که از نام آن می‌توان فهمید، سعی می‌کند از تمام قواعد و قوانین محدود کننده دیگر معماری‌ها به ویژه معماری مدرن پرهیز کند. اما فلسفه ساختارشکنی متاثر از کدام مکتب یا فلسفه است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که سبک معماری ساختارشکنانه ابتدا تحت تاثیر معماری ساخت گرایی اوایل قرن بیستم در روسیه توسعه پیدا کرد و مفهوم ساختار‌شکنی در این معماری نیز متاثر از نظریه‌های ساختارشکنی فیلسوف فرانسوی ژاک دریدا به وجود آمد.

در این مقاله قصد داریم شما را با سبک معماری ساختار‌شکنانه آشنا کنیم. شرکت ساختمانی پارسلند ارائه دهنده کلیه خدمات ساختمانی، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

تاریخچه سبک معماری ساختار‌شکنانه

قرن بیستم عصر هنرهای آوانگارد است. هنرهایی که به راحتی سنت‌ها را به چالش می‌کشند و به نوعی قصد فروپاشی قوانین و اصول سنتی را دارند. جریان زیر پا گذاشتن قوانین اساسی فرم، سبک‌ها و قوانین معماری جهان با مکتب‌های مدرن و پست مدرن به وجود آمد. اینجا دقیقا جایی است که معماری ساختارشکنانه ظهور می‌کند. طبق معماری ساختارشکنانه، ساختمان‌ها بر یک مفهوم و ایدئولوژی مشخص بنا نمی‌شوند.

 

سبک معماری ساختارشکنانه در واقع سبک توسعه یافته‌ای از معماری پست مدرن است که در سال 1980 میلادی ظهور کرد. این معماری اولین بار در سال 1982 و در جریان مسابقه معماری پارک دو لایت پاریس و با طرح‌های معمارانی چون ژاک دریدا و پیترآیزنمن شهرت یافت.

 

بعدها با تلاش فیلیپ جانسون و مارک ویگلی، در سال 1988 نمایشگاهی اختصاصی سبک معماری ساختارشکنانه در موزه هنر مدرن نیویورک تشکیل شد. این نمایشگاه با نمایش آثاری از فرانک گهری، رم کولهاس، دنیل لیبسکیند، زها حدید، پیتر آیزنمن، برنارد چومی و کوپ هیملبلاو، سبک معماری deconstruction را به صورت جهانی در اختیار عموم قرار داد. شرکت ساختمانی پارسلند؛ ارائه دهنده کلیه خمات معماری ساختمان، در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

8 ویژگی اصلی سبک معماری ساختار‌شکنانه

ویژگیِ‌های معماری ساختارشکنانه

برای شناخت بهتر معماری ساختارشکنانه، شناخت ویژگی‌های آن الزامی است. در این قسمت مقاله مهم‌ترین ویژگی‌های سبک معماری ساختار شکنانه را با هم بررسی می‌کنیم. جالب است بدانید ایده اصلی این معماری پراکندگی و بی نظمی کنترل شده است. اما به طور کلی می‌توان گفت سبک معماری مدرن بر ویژگی‌های زیر تاکید دارد:

1.  تبلور آزادی فرم با استفاده از فرم‌های نا مرتبط

2. استفاده از طرح‌های انتزاعی در طبیعت

3. شکلی آشفته، نا متعارف و خمیده در فضای داخلی و خارجی بنا

4. استفاده از تضاد در شکل‌ها و فرم‌ها

5. استفاده از شیشه، فلز و سنگ در ابعاد بزرگ

6. پنهان‌سازی قاب‌های پنجره در دیوارها و استفاده از درهای فلزی ساده

7. تکه تکه شدن ساختمان و معماری متفاوت هر بخش

8. تجلی مفهوم پیچیدگی به صورت کاملا رادیکال و همراه با دگرگونی‌های بنیادی

5 نمونه حیرت‌انگیز سبک معماری ساختار‌شکنانه در جهان

ویژگی‌های معماری ساختارشکنانه موجب گسترش این معماری و طراحی نمونه‌های منحصر به فردی با استفاده از این معماری در سرتاسر جهان شده است. بناهای حیرت‌انگیزی که با ساختارشکنی خود نظر بسیاری از بازدیدکنندگان را به خود جلب کرده‌اند.

1 . دفتر مرکزی تلویزیون چین (CCTV)، مفهوم جدید آسمان خراش‌ها

دفتر مرکزی تلویزیون چین (CCTV)
معماری ساختارشکنانه اولین بار با طراحی و ساخت دفتر مرکزی تلویزیون در پکن به چین آمد. طراحی این ساختمان زیبا را دفتر معماری OMA برعهده داشته است. این ساختمان با طراحی منحصر به فرد خود به عنوان یک مفهوم جدید از آسمان خراش‌ها به شمار می‌رود. در سال 2013  ساختمان cctv  از طرف شورای ساختمان‌های بلند و زیستگاه شهری چین (CTBUH) برنده جایزه بهترین ساختمان بلند سال شد. در طراحی این بنا به وضوع اِلمان‌های معماری ساختارشکن دیده می‌شود.

2 . ساختمان رقصان (Dancing House)، ارمغان بمباران

ساختمان رقصان (Dancing House)

بمباران پراگ چک اسلواکی توسط ایالات متحده آمریکا در سال 1945 اتفاق افتاد. در سال 1986خانه‌ای که قسمت زیادی از آن در این بمباران خراب شده بود، الهام بخش ایده‌ای بزرگ به معمار معروف اهل چک ولادو میلونیچ (Vlado Milunić) شد. میلونیچ با هدف تبدیل آن خرابه به یک مرکز فرهنگی، معماری  Dancing House را انجام داد. هدفی که در نهایت تحقق نیافت.

در معماری این بنا ساختارشکن، فرانک گهری معمار معروف سبک ساختارشکنانه، نیز نقش داشته است. این معمار آمریکایی طراحی بناهای نظیر مرکز مگی داندی اسکاتلند را نیز در کارنامه خود دارد.

3 . ساختمان موزه گوگنهایم (Guggenheim)، جسورانه

ساختمان موزه گوگنهایم (Guggenheim)

فرانک گهری به عنوان یکی از بزرگان مکتب معماری ساختارشکنانه، آثار زیادی را در سراسر جهان طراحی کرده است. معماری ساختمان موزه گوگنهایم و اشکال به هم پیوسته آن که با استفاده از سنگ، شیشه و تیتانیوم ساخته شده‌اند، به نحوی است که این موزه به طور یکپارچه با بافت شهری ادغام شده است.

این موزه مانند یک کشتی رویایی خارق العاده با فرم مواج است که با  پنل‌های بازتابی درخشان تیتانیوم خود زیبایی حیرت‌انگیزی دارد. طراحی بیرونی ساختمان موزه گاگنهایم مانند فلس ماهی است که این موزه را بسیار جذاب کرده است. طوری که هربرت موشام در مجله نیویورک تایمز از آن به عنوان یک “درخشش عاطفی” یاد کرده است.

4 . تالار کنسرت والت دیزنی (Walt Disney)، منحصر به فرد

تالار کنسرت والت دیزنی (Walt Disney)

اولین تصویری از سالن کنسرت والت دیزنی که موجب تحیر بینندگان می‌شود، پوسته منحنی فولادی نمای بیرونی ساختمان است. این منحنی‌ها شبیه بادبان‌های نقره‌ای و بازتاب دهنده منحنی‌های داخلی سالن هستند.

 

در طرح اصلی معمار فرانک گهری، سالن کنسرت والت دیزنی قرار بود با سنگ پوشانده شود. با این حال، پس از دریافت تحسین فراوان برای ساختمان تیتانیومی موزه گوگنهایم در بیلبائو، از او خواسته شد تا به جای سنگ از فلز استفاده کند. Gehry با استفاده از فولاد ضدزنگ توانست شکل بیرونی را تغییر دهد و بادبان‌های نقره ای نمادینی را که امروز می بینیم ایجاد کند.

 

در خصوص نمای داخلی، تیم معماری گری لابی را به عنوان یک اتاق نشیمن بزرگ، شفاف و پر از نور تجسم کرد که به پیاده رو باز می‌شد. برخلاف سرسرای محصور شده غرفه دوروتی چندلر، لابی هویت جداگانه‌ای دارد و به عنوان پلی نمادین بین زندگی روزمره و پناهگاه درونی عمل می‌ کند. تالار کنسرت والت دیزنی علاوه بر اینکه مقصدی برای تماشاگران کنسرت به شمار می‌رود، به عنوان مرکز فعالیت‌های مدنی نیز در نظر گرفته شده است.

5. موزه امپریال وار (Imperial War)، تحسین برانگیز

موزه امپریال وار (Imperial War)
دانیل لیبسکیند به عنوان برنده مسابقه طراحی و معماری انگلستان، معماری ساختمان موزه امپریال وار در شهر منچستر انگلستان را برعهده داشت. لیبسکیند در معماری موزه امپریال وار طرحی متصور از یک صورت فلکی را در نظر گرفته‌است. این صورت فلکی از سه بخش به هم پیوسته تشکیل شده است. هر بخش بقایای کره‌ای تصوری است که در اثر درگیری شکسته شده است. در واقع این کره‌ها بیانگر هوا، خاک و آب هستند و هر یک از لحاظ عملکردی بخشی متمایز از موزه را تشکیل می‌دادند.

معماران برجسته سبک معماری ساختارشکنانه

با توجه به تعدد آثار مبتنی بر معماری ساختار‌شکنانه، معماران بزرگ بسیاری در این زمینه فعالیت داشته‌اند. در این بخش از مقاله قصد داریم بزرگترین معماران این سبک معماری را به شما معرفی کنیم. همراه ما باشید.

بدون شک بزرگترین و برجسته‌ترین سبک معماری ساختار شکنانه فرانک گهری (Frank Gehry) است. طراحی ساختمان‌هایی نظیر موزه گوگنهایم در اسپانیا و امارت، خانه رقصان در چک، تالار والت دیزنی و موزه فرهنگ پاپ  آمریکا به دست فرانک گهری انجام شده است. پیتر آیزنمن (Peter Eisenman) معمار آمریکایی نیز یکی از برجسته‌ترین معماران این سبک معماری به شمار می‌رود. از جمله آثار  آیزنمن می‌توان به مرکز هنری وکسنر و استادیوم استیت فارم اشاره کرد.

زاها حدید (Zaha Hadid)، رم کولهاس (Rem Koolhaas)و دانیل لیبسکند (Daniel Libeskind) نیز از دیگر بزرگان مکتب معماری ساختار شکنانه به شمار می‌روند. رم کولهاس معماری آثار جذابی چون ساختمان cctv در چین و سفارت پادشاهی هلند را برعهده داشته است و لیبسکند نیز طراح آثار چون ساختمان تجارت جهانی آمریکا و برج Libeskind در میلان ایتالیا است.

در این میان اما آثار زاحا حدید به دلیل خلاقیت فوق‌العاده بسیار متفاوت از دیگر معماران این سبک است. حیرت‌انگیزترین آثار سبک معماری ساختار شکنانه زاحا حدید را می‌توان در قالب موارد زیر معرفی کرد:

. ساختمان پورت اتوریتی (Port Authority) بلژیک

. مجموعه حیدر علیو در آذربایجان

 

مجموعه حیدر علیو در آذربایجان

 

. ساختمان دانگدامن پلازا (Dongdaemun Design Plaza) در کره‌جنوبی

. ساختمان دفتر دامینیون روسیه

. برج لیزا سوهو در چین

. ساختمان گریس آن کرونیشن (Grace on Coronation) در استرالیا

 

ساختمان گریس آن کرونیشن (Grace on Coronation) در استرالیا

معماری‌های منحصر به فرد را با شرکت ساختمانی پارسلند تجربه کنید

شرکت ساختمانی پارسلند

شرکت ساختمانی پارسلند با استفاده از متخصصین و کارشناسان مجرب در حوزه‌های مختلف ساختمان‌سازی، مجری کلیه پروژه‌های ساختمانی شما خواهد بود. شرکت فرداسازان سرزمین پارس (پارسلند) با استفاده از طراحان و معماران خلاق و با در اختیار داشتن آخرین تکنولوژی سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در زمینه معماری ساختمان‌ها خدمات فوق العاده‌ای ارائه می‌دهد. سبک معماری مورد نظر شما چیست؟ کدام سبک معماری مناسب پروژه ساختمانی شماست؟

برای پاسخ به سوالات بالا، کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی با کارشناسان ما در پارسلند تماس بگیرید. ما در تمامی مراحل انجام پروژه همراه شما هستیم.

 

نویسنده: سید مهدی عدنانی ساداتی

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.