سبک معماری هنر نو، ابداع به جای تقلید

ساختمان آلبرت استریت در ریگا Albert-Street Riga

معماری در گذر زمان طرح‌ها و سبک‌های بسیاری داشته است. از اروپا تا آمریکا با توجه به اندیشه، فرهنگ، آداب و رسوم مناطق مختلف جهان، طرح‌ها و سبک‌های متنوعی به وجود آمده است. آشنایی با انواع سبک معماری و ویژگی‌های هر کدام می‌تواند ما را در ایجاد ارتباط با دیگر فرهنگ‌ها کمک کند. اگر به هنر معماری علاقمند هستید و یا قصد اجرا پروژه ساختمانی دارید خواندن این مقاله را از دست ندهید. برای آشنایی با انواع سبک معماری از سبک معماری کلاسیک تا معماری ساختار‌شکن، باید علاوه بر مطالعه در مورد تاریخچه و خواستگاه هر سبک، ویژگی‌های متمایز کننده هرکدام را نیز بررسی کنید. در این مقاله سبک معماری هنر نو Art Nouveau به عنوان سبکی بزرگ، خاص و انقلابی در  معماری جهان، به شما معرفی خواهد شد. همچنین شما می‌توانید برای دریافت مشاوره و انجام پروژه ساختمانی خود یا شرکت ساختمانی پارسلند تماس بگیرید.

در اواخر قرن 18 و اوایل قرن 19 میلادی و پیش از جنگ جهانی اول، اروپا، به ویژه اروپای غربی و کشورهای بلژیک، فرانسه، اسپانیا و آلمان و ایالات متحده آمریکا  شاهد حضور سبکی نو در معماری بودند. سبکی نو با مفاهیم و روشی مدرن که به جای تقلید از سبک‌های قدیمی مانند سبک معماری کلاسیک و نئوکلاسیک، با انتخاب رویکرد جدید و مدرن و الهام گرفتن از طبیعت در زمان خود، نگرشی نو و کاملا انقلابی را به نمایش گذاشت.

در مفاهیم اصلی سبک معماری هنر نو، هنر و طراحی، بخشی مهم و اساسی در  زندگی روزمره به شمار می‌رود و در نتیجه هنرمندان نباید موضوعات معمولی را نادیده می‌گرفتند. این مفاهیم در کنار تلاش برای عبور از معماری سنتی و روی آوردن به درون‌مایه‌های تزئینی متنوع و متفاوت که متاثر از طبیعت بودند، موجب نام‌گذاری این سبک معماری به نام Art Nouveau شد.

جایگاه معماری هنر نو در جهان

خواستگاه معماری Art Nouveau  در جهان را می‌توان کشور بلژیک دانست، جایی که در آن برای اولین بار در سال 1893 و در پایتخت بلژیک(Brussels یا بروکسل)، ساختمان Hankar House  با استفاده از این معماری ساخته شد. پیش از این و  در سال 1880 اولین بار اصطلاح سبک Art Nouveau در مجله بلژیکی  L’Art Moderne و برای توصیف آثار لس وینگت، نقاش و مجسمه سازان دیگر که از سبک معماری اصلاحی استفاده می‌کردند،  استفاده شد.

این سبک بعدها در پاریس، بریتانیا، آلمان، نروژ، دانمارک، اتریش و دیگر کشورهای جهان شهرت یافت. در ادامه مقاله با ما در بررسی سبک معماری هنر نو در جهان همراه باشید.

معماری هنر نو در انگلستان

سبک معماری هنر نو در انگلستان به نام سبک معماری مدرن شناخته شد. مهم‌ترین معمار و هنرمند در زمینه طراحی در آن زمان چارلز رنی مکینتاش Charles Rennie  Mackintosh)) بود. با طراحی مدرسه گلاسکو به دست مکینتاش و به دلیل شهرت آن گاهی سبک معماری مدرن به نام سبک معماری مکینتاش نیز شناخته شد.

از جمله بناهایی که با الهام از معماری هنر نو در انگلستان ساخته شد می‌توان به ساختمان فوق‌العاده زیبای تالار بزرگ مرکزیGrand Central Hall در بندر لیورپول، خانه دیبنهام Debenham  در لندن و خانه کانادا Canada در منچستر اشاره کرد.

معماری هنر نو در آلمان

ساختمان قلعه رایور ساید آلمان Riverside-Castle

سبک معماری اصلاحی یا به اصطلاح  Reformstil و Jugendstil  به معنای سبک معماری جوان عناوینی بود که در آلمان به معماری هنر نو نسبت داده شد. این معماری در آلمان به عنوان یک جنبش در مقابله با تاریخ‌گرایی و نئوکلاسیسیم در تمامی حوزه‌های هنری به ویژه معماری طرفداران زیادی پیدا کرد.

معماری هنر نو در ایتالیا

Viareggio ساختمان در ایتالیا

سبک آزادی Liberty style تعریف ایتالیایی‌ها از معماری هنر نو بود که در سالهای 1900 تا 1914 در این کشور شکوفا شد. در این سال‌ها طراحان مشهور ایتالیایی مانند کارلو بوگاتی و ریموند دی آرونکو نیز از این سبک استفاده کردند. نسخه ایتالیایی هنر نو سعی برآن داشت که اشیاء معمولی مانند صندلی و پنجره‌ها را نیز به آثار هنری تبدیل کند.

معماری هنر نو در ایتالیا (Liberty) بر خلاف تعاریف هنر نو در کشورهای فرانسه و بلژیک که بر اساس الهام از طبیعت به وجود آمدند، بر پایه سبک مجلل باروک و استفاده از تزئینات و رنگ‌بندی خارق‌العاده استفاده شد. یکی از بناهای زیبا هنر نو در میلان ایتالیا، موزه مدنی میلان است که در سال 1906 بنا شده است.

با توجه به ساختارشکنی معماری هنر نو در جهان نسخه‌های متعددی در کشورهای جهان ایجاد شد مانند سبک تیفانی tiffany  در ایالات متحده آمریکا و موردنیسمو  modernismo در اسپانیا که هر کدام با یکدیگر تفاوت‌های جزئی داشتند.

ویژگی‌های معماری هنر نو

با توجه به ایجاد نسخه‌های مختلف از معماری Art Nouveau از اروپا تا آمریکا، می‌توان ویژگی‌های کلی این نوع معماری را به صورت زیر نام برد :

  1. استفاده از اشکال نا متقارن
  2. استفاده از طاق ها و فرم های منحنی
  3. بهره‌وری از شیشه نگاری ها
  4. الهام از طبیعت و استفاده از گیاهان
  5. استفاده از موزاییک
  6. الهام از طرح و نقش ژاپنی

بزرگترین معماران معماری هنر نو

با توجه به رواج معماری هنر نو در سرتاسر جهان، معماران بزرگ و مشهور بسیاری در طراحی‌های خود از این معماری استفاده کرده‌اند. بزرگترین معماران هنر نو عبارتند از :

  • میخائیل اوسیپوویچ آیزنشتاین (Mikhail Osipovich Eisenstein) با طراحی فوق‌العاده خیابان آلبرت در شهر ریگای لتونی
  • جوزف ماریا اولبریچ (Joseph Maria Olbrich) با طراحی ساختمان جدایی (Secession) در وین
  • آنتونی گائودی با طراحی منحصر به فرد بنای Casa Batlló
  • Ödön Lechner خالق موزه باشکوه هنر در بوداپست مجارستان
  • Gavril Baranovsky با طراحی حیرت انگیز Eliseyev Emporium در سن پترزبورگ روسیه

و بسیاری معماران بزرگ دیگر که با تاثیرپذیری از انقلاب معماری نئوکلاسیک، بناهای باشکوهی را طراحی کردند.

باشکوه‌ترین بناهای معماری هنر نو باشکوه‌ترین بناهای معماری هنر نو

برجسته‌ترین و باشکوه‌ترین بناهای معماری هنر نو در جهان را می‌توان بناهای زیر دانست:

  • خانه زیبا Casa Batlló و کلیسا باشکوه ساگرادا فامیلیا Sagrada Familia  در بارسلون
  • هتل فوق‌ العاده گرشهام Gresham در بوداپست
  • مجموعه حیرت انگیز الیسیف امپریوم هتل متروپل  Metropol در روسیه
  • کلیسا Palacio de Bellas Artes در مکزیکو سیتی
  • خیابان آلبرت، ریگا در لتونی
  • کنیسه پاوه در پاریس.

شرکت ساختمانی پارسلند

شرکت ساختمانی پارسلند parsland

در این مقاله سعی شد اطلاعات مفیدی در مورد سبک معماری هنر نو در اختیار شما قرار داده شود. از اینکه همراه ما هستید، سپاسگذاریم.

شرکت ساختمانی پارسلند با استفاده از طراحان و معماران خلاق و متخصص، خدماتی ویژه در تمامی حوزه‌های ساختمانی به ویژه حوزه ساخت، بازسازی و نوسازی، مشاوره، طراحی و معماری ساختمان ارائه می‌دهد. جهت دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی در تمامی حوزه‌های ساختمانی با کارشناسان ما در شرکت ساختمانی فرداسازان سرزمین پارس در تماس باشید. 

 

نویسنده: سید مهدی عدنانی ساداتی

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.